donderdag 3 januari 2019

Ach-tien

Tussen alle goede voornemens en wensen voor het nieuwe jaar door, stel ik de vraag "Wat wil je behouden van 2018"? 
Toegeven, op nummer 1 staat het behouden van mijn leeftijd, want straks komt er een 9 op het eind te staan en moet ik mezelf klaarstomen voor de volgende halte.  Laat dat nu net zijn wat ik niet kan behouden...
Wat ik wél kan behouden is:
Dansen op maandag.  Op dinsdagochtend in het bos of langs de 'veste' wandelen met boeiende mensen waarvan ik elke week merk hoe snel iemand stappen vooruit kan zetten. (Ik heb er zelfs een zelfstandig naamwoord van gemaakt: 'een Asem'.)  Dinsdagmiddag koffie drinken met de ene vriendin. Woensdagmiddag eten bij de schoonouders en mogen toekijken hoe de kleinkinderen banden voor het leven smeden.  Daarna zwemmen.   Vrijdagse koffie's met collega's en 's avonds als de vader gaan werken is 'meisjesavond' houden met mijn dochters (met bijkomend lekkers, je moet die meiden goed opvoeden ;-)).    Erna cava drinken met een andere vriendin.
Karels Crypto maken met mijn ventje op zaterdagochtend, gecombineerd met een zelfgemaakte cappuccino van mijn jongste dochter.  Lopen op zondagochtend en zonne-energie opdoen voor de hele week.  's Middags gaan eten bij mijn ouders en de nieuwste gezelschapsspelletjes aan de familietest onderwerpen.
's Morgens koffie drinken, 's avonds slaapthee (en stiekem toch dat stukje chocolade eten).  In slaap vallen doordat mijn ogen dicht vallen bij het lezen van een goed boek.
Als ik in het donker alleen op mijn fiets zit zonder gene 'Troy' zingen en bedenken wat ik ga doen als iemand uit de bosjes springt.  Samen met mijn man lange fietstochten maken na een leuk feestje.
Elke vakantie ontbijten met mijn oudste en nieuwste vriendin (dat is eigenaardig genoeg 1 persoon).  Met mijn dochters naar de sauna gaan.  's Zomers dansen op festivals, 's winters cocoonen.  Afspreken met de 'curliewurlie-meiden' om de rotdag-wisselbeker uit te delen.  Zo snel mogelijk knellende kledij uit doen.  Me niet generen als er net dan iemand voor de deur staat.  Overal naartoe fietsen en/of treinen.  Gezond eten wanneer het kan, zonder schuldgevoel ongezond eten wanneer het kan.  Lekker eten.  Droogshampoo-dagen invoeren.  Te luid lachen en daardoor mijn medestanders in verlegenheid brengen.  Zwemmen in buitenwater.  Luisteren naar levensverhalen bij de bakker.  Praten over de mensen die er niet meer zijn.  Puzzelen.  Luid 'hallo' zeggen als iemand mij (bewust?) negeert.  Podcasts luisteren tijdens de minder leuke taakjes.  Het evenwicht in het gezin, tussen tijd met mijn dochters, mijn man en mezelf, blijven bewaren.  Toeristen die twijfelend langs de kant staan vragen of ik kan helpen.  Van alles het positieve zien.  Vals meezingen met het lievelingsliedje van het moment.  Ritme zoeken in alles.  Een kalender maken voor mijn (schoon)moeder met een selectie van de mooiste jaarfoto's.  Vergeten foto's te trekken omdat ik aan het genieten ben van het moment.  Een kaarsje branden om het gezellig te maken.  Mijn nagels lakken met verstevigende nagellak in de 
hoop ze niet meer af te bijten.  Contact maken met mijn dochters, ook al is het een moeilijkere dag.  Als de forsythia bijna in bloei staat een takje afknippen voor mijn moeder en mezelf om in een vaas in huis te zetten.  Als de gele bloementjes binnen bloeien, de hoop van lente voelen. ...
Moet er dan nog iets veranderen in 2019 met zo'n mooi lijstje?  Waarschijnlijk wel, maar op dit moment draai ik me nog eens om, om met een warme gevoel terug te kijken.

Liefde is...

2 opmerkingen: